Care este cel mai bun sistem de tabla pentru acoperis

Cand spunem “tabla acoperis”, unii se gandesc la „tabla tip tigla” sau panouri de tigla metalica, altii la tabla cutata, tabla prefaltuita, altii la “solzi”.

Tabla este o placa metalica, de grosimi diferite, folosita la invelitul caselor si cladirilor.

Tigla metalica sub forma de panouri este mult mai usoara decat cea ceramica sau din beton. Si este foarte rezistenta. Panourile de tigla se prind cu suruburi autoforante si, in cazul tiglei metalice de calitate montate corespunzator, nu sunt luate pe sus de vant.

Tabla cu aspect de “solzi” nu este ca tigla ceramica, formata din bucatele / solzi ce pot fi inlocuiti individual, ca in cazul acoperisurilor vechi din Transilvania. Sunt panouri de dimensiuni mari care au aspectul de “solzi”, dar este doar estetic.

In ultimii ani nu mai vezi atentionari „Atentie! Cad tigle!” peste tot. Caci majoritatea acoperisurilor cu solzi ceramici sau solzi din beton au fost inlocuite cu panouri de tigla metalica.

Tabla faltuita, un sistem popular de mai bine de 50 de ani, merita azi investitia doar daca achizitionezi un produs realizat dintr-o materie prima de inalta calitate, cu un otel dedicat pentru faltuire. Costurile sunt intr-adevar mari, dar beneficiezi de o maxima siguranta si o durata de viata mare. Azi, tabla faltuita este cel mai des utilizata la acoperisurile cu panta mica sau la monumentele istorice.

Tabla cutata este utilizata in mare parte pentru acoperirea constructiilor agricole si industriale de mici dimensiuni.